Flash ile Dizi Kavramınızı Güçlendirecek Ufak Bir Oyun

Merhaba arkadaşlar
Aslında bu oyunun amacı diziler hakkında pratik bazı noktaları göstermektir. Bir arkadaşımın uygulama ödeviydi. Oyunun amacı yeşil karenin en kısa şekilde içi boş kareye ulaşması.Oyuncu her bulunduğu karede hedef kareye ulaşmak için hesap yapıp bir sonraki adımını öyle belirliyor. İçinde çok güzel yararlanabileceğiniz çoğu kaynakta da bulamayacağınız bir nokta var. Sahnenizdeki birden fazla nesnenin denetimi gerektiğinde yapılacak pratik bir işlem.

Bu oyunda engel olarak belirlediğimiz 43 tane nesnemiz var. Oyunun içinde ve dışında var bu nesneler. Dışında olmasının sebebi ise oyuncunun dışarı çıkmasının engellenmesi. Tabi oyunda birkaç açık var fakat biz önemli olan noktaya değinelim:)

Engel olan nesnelerimizin adlarını (instance name) d1,d2…d43 şeklinde verdik. Oyuncumuzun bu engelleri yakın civarında gördüğünde hareket etmemesi için nesnelerin koordinatlarını diziye atıyoruz.

Normalde her nesne için.

dizix[1]=d1.x; diziy[1]=d1.y;
.
.
.
dizix[43]=d43.x; diziy[43]=d43.y;

şeklinde tek tek yazmamız gerek fakat. Aşağıdaki gibi for döngüsüne sokarak pratik bir şekilde engellerin koordinatlarını diziye atayabiliyoruz. Uygulama örneği ve fla dosyasına buradan ulaşabilirsiniz. 🙂

for(var i:Number=1;i<=43;i++)
{
dizix[i]=MovieClip(this)[“d”+i].x;
diziy[i]=MovieClip(this)[“d”+i].y;
}

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir