Aux Parazit Sorunu Giderme

Honda Civic Hatchback 2007 model aracımıza yapmış olduğumuz Aux sisteminde parazit sorunu ile karşılaştım. Telefonunuza aux kablosu ve şarj aleti bağlı olduğunda ya da arabanın elektriği ile çalışan bir kit kullandığınızda bu sorun baş gösteriyor. Bu sorunu biraz açarsak yüksek seste “cızırtı”, motor sesini dinleme, klima açıldığında ya da motora fazladan yük bindiğinde hoparlörlerden uğultu şeklinde geliyordu.

Bu sorunu çözmek için;

  • Şase bağlantı kablolarını kontrol edip temizledim
  • Aux kablosunun şasesini ayrıca arabanın şasesinden aldığım bir kablo ile birleştirdim ki bu motor devir sesini daha çok yansıttı
  • Çin’den aldığım 5v-5v regülatörleri denedim
  • Yine Çin’den aldığım 12v-5v regülatörleri denedim
  • Aux-mp3-bluetooth kitine gelen elektriğin şasesini ayrıca yine arabanın şasesi ile birleştirdim evet bu kısmen çözüyor meseleyi fakat sesi arttırdıkça arkadaki paraziti farkediyorsunuz.
  • Ses gürültülerini filtrelemeye yarayan meşhur devreyi oluşturdum ki bunu da bozuk telefonlardan söktüğüm 4 transformatör ile yaptım. Başta herşey güzel gidiyordu, bassları biraz kesmiş olmasına rağmen görevini yerine getirmişti fakat bir süre sonra çalışmamaya sesi kesmeye başladı.
  • Bu sefer aux filtreleme üzerinde yürümek istedim ve 10:10 Ohm transformatör kullandım. Basslar yok denecek kadar azalınca bu devreyi de iptal ettim.

Bu sorunun çözümü içinde parazite neden olan kaynağı bulmanız lazım. Ben 1 yıllık uzun bir arayışın ardından ve yukarıda bahsettiğim yöntemleri deneyerek çözüme ulaşamamam nedeniyle en sonunda pes ettim ve tam izolasyonlu 12v-5v dönüştürücü kullandım. 12v ile çalışan USB Mp3 Bluetooth (Çin işi) cihazın 12v dönüştürücüsünü atlayıp direkt kendi dönüştürücüme bağladım ve paraziti tamamıyla kesti. Malesef ki 10tl’lik 12v-5v dönüştürücüler işime yaramadı. Eğer ihtiyacınız olursa Meanwell sd-15a-5 modeli tam olarak iş görüyor. Boyutları da gayet ufak ve kullanışlı bir ürün. Umarım bu sorunu yaşamazsınız ve ihtiyacınız da kalmaz. Eğer çakmaklıktan bir sistem kullanacaksınız çakmaklık elektriğini dönüştürücüye takın, dönüştürücen gelen çıkışıda çakmaklığa verin. Tabi yine 12v vermek istiyorsanız 12v-12v tam izolasyonlu dönüştürücelerden bakmanız gerekli.

Tam İzolasyonlu Meanwell Sd-15a-05

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir