Xperia Sp İnceleme

xl_Sony-Xperia-SP-624Merhabalar Xperia Sp, şimdilik Sony dünyasında ki son göz ağrım. Oyun oynarken, film izlerken, fotoğraf çekerken, müzik-radyo dinlerken, sokaklarda kaybolunca, bir eş-dost muhabbetinde, konuşamadığım anlarda mesajlaşırken hep yanımda her ihtiyacımı fazlasıyla karşılıyor.  Gps’i daha önceki serilere göre çok güzel, Maps’i açmanızla birlikte konumunuzu bulması 1-2 saniye sürüyor tabi buna Google Maps’in yeni sürümünün de etkisi yok değil fakat aynı sürümü başka cihazlara kurduğumda aynı sonucu alamadım “fark ortada”.

Fotoğraf çekimi kalite ve anı yakalama açısından çok güzel, video çekimi de aynı şekilde. Hem önde hem arka da mikrofon var. Diğer modellere nazaran bu seride arka hoparlörün ses çıkışı zayıf (bir htc one değil mesela). Fakat müzik performansı isteniyorsa farklı modellere göz atmak lazım. Arka hoparlöre nazaran ön hoparlör muhteşem bunu da telefonla konuşurken “eller serbest” moduna geçtiğinizde farkediyorsunuz çünkü sesi kısma ihtiyacı duyuyorsunuz hemen. Çoğu forumda yazdığı gibi mikrofon sorunu yok tamamen sıkıntısız bir iletişim sağlıyor, karşı taraf net alıyor sesinizi.

Gelelim ekrana, ışık yönünden güçlü fakat Samsung S serisi telefonlar da ki gibi parlak değil ekran. Parlaklığı etkileyen ekran ile dokunmatik yüzey arasında bulunan bir katmanın olması.Bu da ekranı koruma amaçlı yapılan tasarımdan kaynaklanan bir mevzu ve pek de sorun değil. Nitekim ortalık da ekranı kırık, çatlak bir sürü Samsung telefon var ve ekran parası da az değil hani.

Gelelim şarj dayanma süresine. Benim bu telefonu almamda ki en önemli etkenlerden biri de güçlü bir bataryaya sahip olmasıydı. Herkes forumlarda çok fazla övmüş bu yüzden ve 3 gün şarjının gittiğini ileri sürenler var. Bu iddialara göre telefonu özellikle denedim, öncelikle hem STAMINE MOD hem de Mobil Şebekelerden şebeke modunu “Yalnızca GSM” e alırsanız 2 gün tam olarak gidiyor. Yalnızca Gsm modu da size yavaş bir internet “edge”, konuşurken arada kopmalar yaşatan bir bağlantı yaşatıyor.

WCDMA/GSM mod da ise (sabah 7- akşam 24) 17 saat bir kullanım sunuyor. Telefonu bir köşeye atıp beklerseniz arada mesaj atıp konuşursanız bu 20-24 saat arasında değişiyor. Fakat benim gibi internet sürekli açık, sık sık mesaj atıp konuşan biriyseniz ve yine stamina modda kullanırsanız 17saat rahat rahat yetiyor akşam yatarken de şarja takıyorsunuz. Fakat Stamina Mod’da öyle 1 buçuk gün kullananlar telefonu kullanmıyorlar bence 🙂

Hız konusunda da sıkıntı yok ışıklar falan çok hoş 🙂 Eksi bir yön daha söylemek gerekirse telefonu elinizden bırakıp da yere, masaya koyup kullanmak isterseniz dokunmatiği sıkıntı çıkartıyor. Biraz sert dokunmak gerekiyor ekrana. Nedendir bilmem ama durum bu.

Düzenleme: Yıllar geçmiş telefonu hala severek kullanıyorum. Evet yeni cihazlara göre yavaş bazen sinir krizine sokabiliyor ama ölümcül bir sorun yaşamadım henüz. Sadece arabada şarj etmekten kaynaklı bataryasını öldürdüm(%50 de kapanıyordu telefon). Üstüne 70tl’ye batarya alıp kendim değiştirdim ki gayet basit bir olay hatta ben beklerim derseniz yurt dışından çok uygun fiyatlara batarya sipariş edebilirsiniz. Telefon fiziksel olarak her türlü baskı ve şiddete maruz kalmasına rağmen kırılma çatlama gevşeme yapmadı. Ha birde bu süre zarfında şarj aletini de yedi(nasıl oldu anlamadım), zaman zaman şarj etmeyi kesiyor meret… E güncelleme gelmedi malesef ve bu yüzden yazılımsal daralmalar geliyor zaman zaman. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir